çiftliğimizdeki cevizin balla uyumluluğu 2

çiftliğimizin cevizi 5

  

Cevizin Besin Değerleri:

100 gram işlenmemiş cevizde; Folik asit, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko mineralleri, omega 3 yağ asidi açısından zengin bir kaynaktır. 100 gram içindeki besin değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Besin Değeri

100 gramda

% değer/gün

Kalori

654 kcal

% 32,7

Karbonhidrat

13.7 gr

% 4,7

Besinsel Lif

6.7 gr

% 26,8

Protein

15.2 gr

% 30,4

Toplam Yağ

65.2 gr

% 100,3

Doymuş Yağ

6.1 gr

Tekli Doymamış Yağ

8.9 gr

Çoklu Doymamış Yağ

47.2 gr

Toplam Omega-3 Yağ Asitleri (Alfa-linoleik asit )(ALA)

9079 mgr

Toplam Omega-6 Yağ Asitleri (Linoleik asit )(LA)

38092 mgr

A Vitamini

20 IU

% 0,4

C Vitamini

1,7 mg

% 2,8

Potasyum

441 mg

% 12,6

Kalsiyum

98 mg

% 9,8

Demir

3 mg

% 16,2

Su

4.1 gr

Kolesterol

0.0 mgr

*** her gün 3-4 tane ceviz yemek vücudun gün içindeki ihtiyacı olan omega 3 yağının % 85 ‘ini karşılamak anlamına gelir.

 

çiftliğimizdeki cevizin balla uyumluluğu

  

CEVİZİN YARARLARI

*** Ceviz, içerisinde barındırdığı bol miktarda omega 3 yağ asitleri ile kan basıncını azaltarak kalp sağlığını korur.

*** Ceviz Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için, tehlikeli kalp ritimlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır.

*** Ceviz, kalbin en büyük dostudur. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder.

*** Kolesterol seviyesini dengede tutar.

*** Omega 3 bakımından zengin olan ceviz, beyin gelişimini ciddi oranda etkiler.

*** İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

*** Bağırsakları temizler.

*** Kabızlık sorununu giderir.

*** Bağışıklık sistemini güçlendirir.

*** Yüksek miktarda içerdiği lif sayesinde tokluk hissi vererek zayıflamanıza yardımcı olur.

*** Vücutta biriken toksinleri dışarı atar.

*** Prostat, göğüs ve pankreas kanserini tedavi edici özelliği vardır.

*** Ceviz, vücuttaki gizli veya görülen tümörlerin gelişmesini yavaşlatarak tedavi sürecinde zaman kazandırır.

*** Kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar.

*** Diyabet oluşumunu engeller.

*** Uyku hormonu olarak bilinen Melatonin bileşikleri içeren ceviz, düzenli ve dingin bir uyku çekmenizi sağlar.

*** Ruh sağlığı ve depresyona iyi gelir.

*** Akciğer hastalıklarına karşı savunma mekanizması oluşturur.

*** Hafızayı güçlendirir.

*** Saç bakımı için kullanılır.

  

Ceviz’in Besin profili;

100 gram ceviz meyvesi, 8,33 gram Alfa-linoleik asit(Omega 3) içerir

100 gram ceviz meyvesi, 13,33 gram protein içerir

100 gram ceviz meyvesi, 6,66 gram lif içermektedir.

chandler ceviz

  

Günlük ceviz tüketimi kalp krizini hızla önler, kardiyovasküler rahatsızlık riskini azaltır.

Yeni yapılan bir araştırma bir avuç ceviz yemenin kalp krizini hızla önlediğini gösteriyor.

Araştırmada insanlar bir avuç ceviz yedikten 4 saat sonra, kan damarlarının esnekliğinde ve kolesterol seviyelerinde iyi kan akışına yardımcı olacak düzeyde bir gelişme kaydedildi.

Yeni yapılan bir araştırma bir avuç ceviz yemenin kalp krizini hızla önlediğini gösteriyor.

Düzenli olarak ceviz yemek ya da ceviz yağı içmek, riski yüksek oranda düşürüyor ve sizi kalp krizine karşı düzenli olarak koruyor.

Cevizin ve ceviz yağının kalbe faydalarını ortaya koyan araştırmanın sonucu; bunların düzenli tüketiminin bizi kardiyovasküler hastalıklardan koruduğu yönündeydi.

Pennsylvania’da Penn State University’nin beslenme profesörü Dr. Penny Kris Eterton, “Ve sadece bir avuç ceviz ya da ceviz yağını haftada 4 gün tüketerek kalp krizi riskini anlamlı bir şekilde azaltabilirsiniz” diyor.

Bu çalışmada özellikle; daha sağlıklı olabilmeniz için her gün ihtiyacınız olan porsiyon belirlendi.

Sadece 3 yemek kaşığı (51 g) ceviz yağını içerseniz kan damarlarınızın kondisyonunu 4 saat içinde geliştirmiş oluyorsunuz.

Ceviz yağının özellikle endotelyal hücrelerin sağlamlığı için çok faydalı olduğu kanıtlandı.

Bu hücreler kan damarlarını hızlayor ve damarların esnekliğinde önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/ceviz-kalbi-nasil-etkiliyor-2/?fbclid=IwAR2g3fS7yP1f8K1bya5lWZDxcbXiCNzctU0WS_hUlpGwlLy47Uw5CbetRpE

  

Ceviz tüketenlerin iyi kolesterolu (HLD) yükseldi :

Diğer diyet yapanlarda LDL (kötü kolesterol) ya da HDL (iyi kolesterol) oranlarında bir değişim gözlenmezken ceviz tüketenlerde iyi kolesterol yükseldi. Dr. Rock, cevizin diğer diyeti yapan gönüllülerin tükettiği besinlerden daha yağlı olduğunu ancak buna rağmen aynı derecede kilo kaybını sağladığını ve bunun şaşırtıcı bir sonuç olduğunu söyledi.

çiftliğimizin cevizi 1

 

Ceviz tüketimi ilerleyen yaşlardaki bunama ve unutkanlığa karşı etkilidir.

Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Dr. Lenore Arab önderliğinde gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre, ceviz tüketimi hafıza, konsantrasyon ve bilgi işleme hızı testleri dahil olmak üzere bilişsel fonksiyon testlerinde performansı artırabiliyor. Bilişsel fonksiyon, yaş, cinsiyet ve etnik kökene bakılmaksızın ceviz tüketen her yetişkinde yükseliyor.

Yapılan çalışmayla ilgili olarak Dr. Arab şunları ifade etti: Araştırma sonuçlarının size böylesine basit bir tavsiyeyi sunması her gün karşımıza çıkan bir durum değil. Her gün atıştırmalık olarak veya bir öğünün parçası olarak bir avuç ceviz yemek, bilişsel sağlığınızı güçlendirir; ayrıca Alzheimer hastalığının ilerlemesinin yavaşlatılması veya önlenmesi üzerinde faydalı etkileri olur.

Cevizde bilişsel fonksiyonun korunmasına katkıda bulunabilecek çeşitli olası aktif bileşenler bulunuyor. Bunlar arasında, cevizin yüksek antioksidan içeriği (3.7 mmol/ons), 7 farklı mineral ve vitaminlerin bileşimi ile birlikte cevizin beyin ve kalp üzerinde faydaları bulunan bitki esaslı omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) kaynağını önemli miktarda (2.5 gram/ ons) içermesi yer alıyor.

Bu çalışma, ceviz alımı ve bilişsel fonksiyona ilişkin ilk geniş çaplı analiz olmakla birlikte farklı Ulusal Sağlık ve Beslenme Değerlendirme (National Health and Nutrition Examination) (NHANES) anketlerinden elde edilen tüm bilişsel verileri içeren tek çalışmadır. Dr. Arab ve eş araştırmacı Dr. Alfonso Ang, daha fazla ceviz tüketen katılımcıların altı bilişsel testten oluşan seride anlamlı ölçüde daha iyi performans sergilediklerini tespit edildi.

  

Ceviz kısırlığa karşı; Ceviz sperm kalitesini yükseltir.

Yeni araştırmalara göre ceviz tüketimi sperm kalitesini etkileyen faktörleri ve erkek kısırlığının kilit belirteçlerini geliştirebilir. Delaware Üniversitesi’nden araştırmacılar Heliyon dergisinin 2017 / 00250 sayısında yayımlanan araştırmalarında, günlük 75 gram ceviz tüketimiyle ceviz açısından zengin bir beslenmenin, sperm hücrelerinin bozulmasını (lipidperoksidasyonu) azaltarak sperm kalitesini belirleyen iki etmeni, yani sperm motilitesini (hareketliliği) ve sperm morfolojisini iyileştirebileceğini ortaya koyuyor.

Bu tür hücre bozulmaları, temelde çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan sperm membranına zarar veriyor. Ağaçta yetişen kabuklu kuruyemiş türleri arasında, büyük bir kısmı çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan tek tür ceviz (yaklaşık otuz gramında bulunan 18 gr. yağın 13’ü bu yağ asitlerinden oluşuyor). Çoklu doymamış yağ asitleri, vücut hücrelerinin gelişimine ve onarılmasına yardımcı olan temel besin maddeleri olarak kabul ediliyor.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/ceviz-sperm-kalitesini-arttirabilir-pembenar-detay-erkeksagligi-2421876/ 

 

çiftliğimizin cevizi 6

  

Ceviz, dengeli bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir besin olarak tüketilmelidir.Yaрılan deneyler, ceviz yönünden zengin diyetlerin kolesterol seviyesini kayda değer oranda düşürdüğünü, prostat kanѕerinin gelіşіmіnі yavaşlattığını vе araştırmalara göre meme kanserinin gelіşіmіnde rol oynаdığı gösterilen IGF-1 hormonunda bir düşüşe nеdеn olduğunu gözler önünе serdi. Diğer bitkisel yağlar açısından zengin diуetlerde ise aynı sonuçlar ortаyа çıkmadı; bu da söz kоnusu faydaların ѕadece cevize özgü olduğunu düşündürüyor. Çalışmada, ceviz ve ceviz yаğı yönünden zengіn diyetlerle diğer bitkisel yağlar açıѕından zengin diyetler araѕında bir kıyaslama içeren bir dizi klinik deneyі esas almıştır.

Hyunѕook Kim, Wallaсe Yokoyama vе Pаul Daviѕ tаrаfındаn gerçekleştirilen ve Journal of Medicinal Food dergisinde yayınlanan çаlışmа, cevizin sağlığa yаrаrlаrıylа ilgili geçmіşte elde edilen, kаnsere bаğlı ölüm riskini azaltabileceğine işaret eden bulguları güçlendiriyоr. Projenin başında yer alan bilim adamı Paul Davіs bu çalışmanın, insаnlаrı beslenmelerine cevizi dahil etmeleri yönünde teşvik еdilmеlеri için diyеt tavsіyelerіnіn yeniden dеğеrlеndirilmеsinе ihtiуaç duyulduğunu gösterdiğini ifade etti. Ayrıca çalışmada, cevizin kanser gelişimiyle ilişkilеndirilеn bir dizi mekanizma üzerinde, kanѕerli hücrelerіn büyüyüp yayılmasını güçleştirerek, olumlu etkide bulunduğun ortaya çıkarıldığına da dikkat çekti.

Davis sözlerine şunları еklеdi; “Kolesterolün azaltılması kanser hücrelerinin hızla büуümelerine yeteсek kadar kolesterol alamaya bilecekleri аnlаmınа gеliyor.”

Beslenme düzenine ceviz eklenmesi kilo artışına sebep olmaz.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, ceviz hem kilo vermeye yardımcı oluyor hem de kolesterolü düşürüyor. Araştırmacılar doymamış yağ bakımından zengin yiyeceklerle beslenmenin kilo vermede düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı diyetler kadar etkili olduğunu ortaya koydu. Zeytinyağı ve cevizde bulunan doymamış yağ da bu kategoride başı çekiyor

Çalışmaya göre cevizden zengin bir beslenme programının kolesterol seviyesi üzerinde olumlu etkisi var.

Araştırma 245 obez hasta üzerinde yapıldı :

California Üniversitesi, San Diego Tıp Fakültesi’nden çalışmayı yürüten ekibin başındaki Dr. Cheryl Rock, her gün bir avuç ceviz yemenin sağlık, kilo ve kalp üzerinde olumlu etkisi olduğunu söyledi. Yaşları 22 ile 72 arasında değişen 245 obez kadın üzerinde yapılan araştırmada kadınlar bir yıllık kilo verme programına alındı

Ceviz omega 3 içeriği en yüksek olan kuruyemiş olmasi nedeni ile kalp sağlığı açısından önemlidir. Aynı zamanda melatonin hormonu seviyesini arttırması nedeni ile uyku kalitenizi arttırır. Kilo vermede ve tokluk hissiyatı vermesi nedeni zayıflama diyetlerinde kullanılabilecek olan ceviz de önemli olan nokta tüketim miktarıdır. Gün içerisinde 4-5 tam ceviz olarak yeterli miktardir

Kadınlar farklı gruba ayrılarak değişik diyetler uygulandı :

Farklı diyetler denenecek şekilde gruplara ayrılan gönüllüler, cevizden zengin, düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı diyetlere alındı. 6 ay sonra günde 43 gram yani bir avuç cevize denk gelecek miktarda ceviz tüketenler diğer diyetleri yapanlarla aynı miktarda kilo verdi.

çiftliğimizin cevizi 4

  

Cevizde bulunan Alfa-Linoleik Asit (omega-3) ve Linoleik Asit (omega-6) ‘in faydaları :

(İnsan vücudu, bir omega-6 yağ asidi türevi olan linoleik asit (LA) ve bir omega-3 yağ asidi türevi olan alfa-linolenik asit (ALA) haricinde ihtiyaç duyduğu tüm yağ asitlerini üretebilir. Bu yağ asitleri, vücutta sentezlenemedikleri için diyetle birlikte alınması zorunludur ve bu nedenle “esansiyel yağ asitleri” olarak adlandırılırlar. Bu yağ asitlerinin her ikisi de büyüme ve onarım için gereklidir, ancak diğer yağ asitlerinin (örneğin, LA’dan araşidonik asit (AA) oluşur) sentezlenmesi için de kullanılabilir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA)’e dönüşüm sınırlı olduğu için bu yağ asitlerinin kaynaklarının diyetle alınması önerilmektedir.

Kaynak: http://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-omega-n-3-alfa-linolenik-ve-omega-n-6-linoleik-esansiyel-yag-asitleri-ve-saglik-81095.html )

Linoleik asit (Omega-6), vücudumuzun çeşitli fizyolojik fonksiyonlarını düzgün gerçekleştirebilmesi için ihtiyaç duyulan, esansiyel yağ asitlerinden biridir. Esansiyel yağ asitleri vücut tarafından sentez edilemez; bu nedenle dışarıdan takviyelerle veya besinler yoluyla alınmalıdır. Linoleik asit çoklu doymamış bir yağ asididir ve çoğunlukla organik hücre zarlarında mevcut olan yağlarda bulunur. Linoleik asit, en çok bitkisel yağlar ve tohum yağında yaygındır. Linoleik asitlerin tüketimi neden önemlidir? Linoleik asit eksikliği, doğrudan kuru cilt, kırılgan saçlar, yaraların iyileşmesinde zorluk, saç dökülmesi gibi bazı koşullar ile ilişkilidir.

Linoleik asitin iyileştirici yetenekleri ile ilgili yapılan çalışmalar, yüksek linoleik asit içeriğine sahip gıdaların alımının kistik fibroz, diyabet ve dermatit gibi bazı hastalıkları hafifletebileceği, tedavi edebileceği ya da önleyebileceğini göstermiştir. Doğru miktarda konjuge linoleik asit tüketmek ve kilo kaybı arasındaki pozitif ilişki araştırmacılar ve diyetisyenler tarafından gösterilmiştir. İnsanlar kilo vermek için diyet yaptıkları zaman beslenmelerinden tüm yağları çıkarma eğilimindedirler. Ancak çalışmalar doğru yağları almanın, özellikle doymamış yağları almanın aslında zarardan daha fazla yarar sağladığını göstermektedir. Linoleik asit gibi faydalı yağları da diyetten çıkarmak aslında diyetinizi kötü etkilemektedir. Daha önce belirtildiği gibi, linoleik asitten zengin en iyi besin kaynakları yağlı tohumlardan çıkarılan yağ ve bitkisel yağdır.

Kaynak: https://www.bilgiustam.com/linoleik-asit-nedir-faydalari-nelerdir/